duminică, 8 ianuarie 2012

Mediator autorizat – Medierea ca forma de rezolvare a conflictelor in contextul crizei economice

Medierea poate fi solutia ideala de gestionare a confictelor in contextul crizei economice?
Daca ne gandim la criza ecomomica mondiala ca la o stare aparuta din cauza resurselor limitate si ca tocmai imputinarea resurselor creeaza adesea stari conflictuale, atunci, medierea poate fi cheia rezolvarii multor probleme, atat economice, cat si sociale ale societatii actuale.
Trebuie subliniat in aceasta discutie fapul ca starile conflictuale sunt definite ca stari aparute in urma resurselor limitate si a perceptiilor diferite.
Mai trebuie evidentiat faptul ca justitia clasica este una distributiva in care o parte castiga iar alta pierde, ceea ce din punct de vedere juridic este cat se poate de corect, insa din punct de vedere socio-economic unei parti ii este distribuit totalul, fara a se tine cont daca acest total ii este sau nu necesar, in timp ce partii perdante i se ia necesarul disputat in proces, acesta din urma trebuind sa isi satisfaca necesarul din cu totul alte resurse. Iar aici apare marea problema socio-economica – resursele sunt limiate nu doar in economia conflictului, ci si in contextul economic mondial.
Pentru o prezentare cat mai clara a problemei trebuie mentionat ca mediereaofera conflictelor  solutii integrative. Altfel spus, fiecare primeste din totalul aflat in disputa ceea ce ii este necesar, pentru ca de cele mai mule ori fratele cel mare isi doreste ciocolata, iar cel mic jucaria din oul de ciocolata cu suprize pe care il disputa solicitandu-l integral.
Sigur ca medierea nu este unica solutie de rezolvare a conflictelor interumane. De foarte multe ori in dorinta  de a promova medierea exageram minimalizand importanta instantelor de judecata. Pentru ca solutia integrativa oferita demediere este eficienta, este moderna si adapatata, dar nu exclude nicidecum necesitatea instantelor de judecata. Trebuie spus ca sunt si situatii in care uneia dintre parti chiar i se cuvine castigul integral, pentru ca cealalta parte se include abuziv in conflict, sau ca uneori resursele disputate nu sunt suficiente pentru a acoperi necesarul ambelor parti. Atunci este necesara interventia profesionista o instantelor de judecata, care, in baza legilor in vigoare, sa dea o solutie care, mai inainte de toate, sa faca dreptate .
Prin urmare procedura de mediere si procesul in instanta nu se exclud, ci se completeaza.
Daca drumul firesc al partilor aflate in conflict ar incepe cu medierea scutind instantele si asa suprasolicititate de multe dosare, iar abia in cazul in care prinmediere nu s-a ajuns la un acord sa se mearga la instanta, atunci toate partile aflate in discutie ar avea de castigat.
Medierea nu este o alternativa la instanta de judecata, asa cum gresit se afirma, ci o completare prelabaila necesara la procesul juridic. Este o solutie socio-economica, o varianta de decongestionare a instantelor si mai mult decat atat,medierea este o solutie de armonizare a relatiilor interumane.
Daca vrei sa afli mai mute despre mediere apeleaza la un mediator. Informarea despre mediere este gratuita.

joi, 5 ianuarie 2012

Cabinet de mediator – Partajul in urma divortului

Poate fi un cabinet de mediator locul in care un partaj in urma divortului sa fie mai avantajos fostilor soti decat instanta de judecata  ?
As incepe discutia despre partaj cu avantajul real oferit de restituirea taxei de timbru de catre instanta in cazul in care partajul a fost incheiat la mediator, ceea ce nu este de neglijat in ecuatia discutiei noastre.
Dincolo de asta as vrea sa va reamintesc faptul ca mediatorul lucreaza cu materialul clientilor, cu dorintele si necesitatile sale, in timp ce instantele de judecata lucreaza dupa niste tipare numite legi oferind o solutie  ”de-a gata”  care nu intotdeauna se potriveste intereselor partilor ce se afla intr-un conflict.
Sa ne imaginam ca, pentru fostul sot argintaria, cadou de nunta primita de la bunici, este o valoare de familie inestimabila in timp ce pentru fosta sotie nu reprezinta mare lucru. Cu toate acestea, argintaria este ceruta in partaj de ambele parti, pentru ca, asa cum stim, in partajele in instanta incercam sa cerem cat mai mult pentru a obtine... cat putem. Pe acelasi principiu, masina, cumparata in timpul casatoriei, care fostei sotii ii este indispensabila fiindca locul sau de munca este la distanta de oras este ceruta de ambele parti pentru ca... partajele in instanta au solicitari pe principiul “ sa ii iau tot “ chiar daca fostului sot nu ii este atat de necesara.
Instanta de judecata, in baza legilor, va oferi fiecaruia cota legala din masa partajabila, iar, argintaria si masina, fiind evaluate la valori sensibil egale sunt distribuite, argintaria fostei sotii, si masina, asa cum poate parea fiesc, fostului sot, o distributie normala atata timp cat intre parti nu exista negocierea prezenta numai in procesele de mediere.
Care este diferenta intre solutia oferita de mediere si cea oferita de o hotarare judecatoreasca ?
Sar peste avantajele date de cheltuieli reduse, timp redus, confidentialitate, restituirea taxei de timbru si ma refer strict la solutie, cea scrisa in hotararea finala.
De ce cred oamenii ca pot obtine in instanta mai mult decat pot dovedi ca au nevoie si ca li se cuvine, totul intr-o discutie libera, in cabinetul unui mediator?
Sincer, comparand mai multe hotarari judecatoresti date pe baza acordurilor de mediere cu hotarari date in baza legilor, constat ca partile au primit ca si valoare tot atat indiferent de baza in care a fost emisa hotararea. Singura diferenta este ca in hotarile primite in baza acordului de mediere partile au primit ceea ce aveau nevoie in timp ce in partajele pe baza legii partile au primit numai ceea ce aveau dreptul.
Este medierea cea mai buna solutie pentru un partaj in urma divortului ?
Daca vrei sa afli mai multe despre mediere apeleaza la un mediator. Informarea este gratuita.

marți, 3 ianuarie 2012

Cabinet mediator –Medierea inafara instantelor de judecata

Medierea este solutia ideala pentru un conflict fie ca acesta a ajuns in instanta sau necesita investirea cu titlu executoriu, fie ca nu.
Consider ca medierile extrajudiciare  solicita experienta si profesionalismulmediatorului mai mult decat atunci cand acordul este unul pentru instanta. Si asta pentru ca partile  presate de termenele instantei si greutatea procesului isi doresc sa ajunga la un acord mai mult decat atunci cand acestea nu vad mai mult decat conflictul in care se afla. Mai mult decat atat, investirea de catre instanta a acordului cu titlu executoriu face ca intelegerea sa fie consfintita prin hotararea unui judecator, in timp ce un acord in afara instantei trebuie construit solid pentru ca acesta sa fie durabil in timp si sa constituie baza pacii ulterioare procesului de mediere.
La mediere poate apela oricine se afla intr-o  neintelegere, disputa sau conflict pe care doreste sa il stinga fara ca acordul obtinut in urma medieriisa fie “ unul legalizat”. Am amintit in textele mele despre medierea intre parinti si copii, un conflict permanent intre generatii cu valori greu de negociat, sau conflictul intre angajatii aceleiasi companii, acolo unde de cele mai mule ori nu se negociaza resurse, ci principii de foarte multe ori greu de inteles. Cu toate ca par niste conflicte usoare, cu miza mica, sarcinamediatorului in aceste conflicte este mult mai solicitanta pentru ca, mai mult decat un acord, acesta trebuie sa construiasca pacea atat de necesara partilor, incat au hotarat sa apleze la serviciile unui mediator.

Mediator Autorizat – Medierea on-line

Medierea on-line este o practica destul de rara atat in Occident cat si in Romania, dar este o solutie agreata in situatia in care partile se afla la distanta una de celalata si isi doresc sa rezolve conflictul rapid si eficient. Chiar daca incurajez medierea “ fata in fata”  cabinetul in care imi desfasor ativitatea detine tehnica moderna necesara unui proces de mediere on-line, de calitate.
Intr-o societate dinamica in care relatiile se construiesc pe Facebook sau pe alte retele de socializare, in care angajarile se fac pe site-uri dedicate, iar afacerile se fac pe internet,   nu vad de ce solutia cea mai moderna de rezolvare a conflictelor, medierea, nu ar putea fi, de asemenea, tendinta societatii moderne in care traim.
Sigur ca procedurile si formalitatile necesare, in cazul in care acordul de mediere este unul necesar instantei, ingreuneaza eficienta solutiei oferita demedierea on-line.
Dar, pentru inceput, medierea on-line poate fi foarte eficienta confictelor extrajudiciare, creand partilor sansa de a-si rezolva conflictele rapid, modern si profesionist.
Printre noutatile aduse de Codul Civil (NCC) se numara si reglementarea logodnei, pasul de dinaintea casatoriei. Conform noilor reguli in materie civila, logodnicul care nu mai vrea sa se casatoreasca datoreaza fostului partener despagubiri, fiind totodata obligat sa returneze darurile oferite in vederea oficializarii mariajului. In plus, avand in vedere ca logodna poate fi dovedita cu orice fel de mijloace de proba, inclusiv statusul de pe retelele sociale (“relationship status”), cu siguranta in practica vom avea parte de situatii cel putin interesante.
In aceasta situatie conflictul creat de ruperea logodnei este unul pretabilmedierii, iar in cazul in care partile, fosti parteneri, se afla la distanta unul de celalalt, relatia se poate incheia amiabil, on-line, exact asa cum a inceput, scutind partile de stresul pe care il presupune judecarea in formulele clasice in instantele de judecata.

Mediator Autorizat – Medierea in relatia cu instantele de judecata

Medierea in relatia cu instantele de judecata presupune ca partile ca sa aiba un proces pe rol sau ca partile sa fi venit la mediator din  dorinta de a obtine un acord pe care sa il investeasca ulterior cu titlu exectoriu in instanta sau la un birou notarial.
Este foarte important ca la momentul inceperii medierii partile sa informeze mediatorul despre stadiul procesului, numarul de dosar, judecatoria la care se judeca procesul, care este partea care a deschis actiunea in instanta, cererile care fac obiectul dosarului si termenul de judecata stabilit.
In cazul in care partile vin la mediator la recomandarea instantei de judecata dupa ce au angajat un avocat in care au mare incredere, este indicat sa participe la mediere insostite de avocati, chiar daca rolul avocatului in mediere este mult mai mic decat in instanta. Este recomandat ca avocatul sa aiba in mediere rolul de consilier juridic si nu de imputernicit care sa va negocieze interesele din simplul motiv ca nimeni, dar absolut nimeni, nu stie mai bine decat dumneavoastra ce va doriti cu adevarat. Trebuie stiut ca in timp ce in fata instantei trebuie indeplinite anumite formule si formalitati, la mediator discutia o purtati dumneavoastra, fara termeni juridico-administrativi, ci liber, in stilul colocvial, cel folosit in exprimarea dumneavoastra uzuala de zi cu zi. Un alt motiv pentru care trebuie sa aveti incredere in procedura de mediere este acela ca decizia finala va apartine, prin urmare se elimina teama de a pierde, care ne face sa ne punem sperantele in prestatia unui avocat profesionist.
Tinand cont de faptul ca medierea in relatia cu instantele de judecata presupune si niste formalitati ulterioare medierii, dupa semnarea acordului este recomandat sa va asigurati ca ati inteles de lamediator care este procedura de depunere a acordului la dosar, precum si celelalte formalitati ce trebuie indeplinite, sau, in cazul in care ati angajat un avocat, sa il rugati sa se asigure ca a indeplinit toate formalitatile necesare instantei in urma procedurii de mediere.
Foarte important pentru dumneavoastra este sa stiti ca medierea poate fi obligatorie, dar solutia finala nu este impusa de mediator, ci una pe care o puteti accepta sau nu. Mediatorul este profesionistul in gestionarea conflictului care va poate ajuta sa ajungeti un rezultat agreat de ambele parti. Dar, oricat de bun ar fi mediatorul, nu intodeauna se ajunge la un acord. In situatia in care solutia negociata prin mediere un este una care sa va multumeasca, puteti relua procesul in instanta fara ca cineva sa va ingradeasca dreptul la justitie.
Mediator  Petru Mustateanu