marți, 26 iunie 2012

Mediator vs Avocat , sau, Sunt avocatii mediatori de drept ?


In cartea “ MEDIEREA – O perspectiva psihologica asupra solutionarii conflictelor “ scrisa de Freddie Strasser ( psihoterapeut)  si Paul Randolph avocat pledant (barrister), lansata in Bucuresti in anul 2012 gasim la pagina 59 urmatorul text  :
“ Medierea este pentru avocati ce este sexul pentru pentru tineri: toata lumea pare sa vorbeasca despre ea, toata lumea pare sa fie de acord ca este un lucru bun, dar putini au avut o experienta reala cu ea. Ian Walker de la Russell Jones&Walker, la Auditul CEDR privind Justitia Civila din aprilie 2000).
Din pacate citatul de mai sus  continua sa fie la fel de pertinent ca atunci cand a fost folosit prima data.Conceptiile gresite si intelegerea eronata a naturii si functiei procesului de mediere continua sa infloreasca printre avocati, dar si in randul celor care nu sunt avocati. Insa medierea are relevanta pentru oricine are ocazia sa se confrunte cu un conflict nu numai avocatii. Este surprinzator si in acelasi timp dezamagitor  cum atatia oameni implicati intr-un conflict stiu atat de putin despre atat de multSunt inca multi avocati care cred ca medierea este o forma de arbitraj. Oamenii obisnuiti care au auzit cuvantul cred ca medierea este un pic mai mult decat un mod sofisticat de negociere. Multi considera ca mediatorul va judeca, cumva problemele celor aflati in disputa. Altii o percep ca pe un simplu exercitiu de a “ ajunge la un compromis” Dar in realitate nu este nici una dintre variante.
Medierea este o forma de solutionare alternativa a disputelor (ADR) in care o a treia parte neutra intervine pentru a facilia si a ajuta partile in conflict sa ajunga la un acord reciproc satisfacator .Mediatorul nu este nici judecator, nici arbitru; el nu este o persoana care da o sentinta, nici cineva care impune o solutie sau un acord partilor . In schimb, mediatorul actineaza pur si simplu ca o moasa, asistand la eforturile de nastere a unui acord.  Mediatorul va ajuta, incercand sa identifice obiectivele si telurile comune deschizand liniile de comunicare si dezvoltand propuneri reciproc acceptate pentru a ajunge la un acord. In acest fel, mediatorul poate misca cu delicatete partile de la preocuparea privind drepturile si obligatiile, impingandu-le catre o explorare a nevoilor si intereselor – tranzitia de la o pozitie de conflict catre o pozitie in care pot forma o “ alianta care functioneaza ” .
Caracteristica esentiala a medierii a fost descrisa astfel :

luni, 25 iunie 2012

Ordonanta de urgenta – medierea ca solutie a conflictelor de natura bancara


Orodonata de urgenta pentru modificarea unor acte normative in domeniul serviciilor de plata 
In temeiul art 115 alin (4) din Constitutia Romaniei republicata,
Art I. – Articolul 197 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 113/2009 privind serviciile de plata, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr 685 din 12.10.2009, aprobata prin Legea nr 197/2010 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr 113/2009 privind serviciile de plata cu modificarile si completarle ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins :
“ Art. 179 – ( 1 ) Pentru solutionarea pe cale amiabila a eventualelor diferende intre utilizatorii si prestatorii serviciilor de plata si fara a se aduce atingere dreptului utilizatorilor serviciilor de plata de a initia actiuni in justitie impotriva prestatorilor de servicii de plata, care au incalcat dispozitiile prezentei ordonante de urgenta ori dreptul acestora de a sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, utilizatorii de servicii de plata si alte parti interesate pot recurge la procedura medieriiin temeiul prevederilor Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare.

marți, 19 iunie 2012

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator


 Plenul Camerei Deputatilor a adoptat astazi, 19.06.2012, cu un numar de 148 de voturi pentru Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Ieri, 18.06.2012 orele 16.00, in cadrul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati  s-a dezbatut proiectul de lege si s-a propus spre adoptare Plenului Camerei. Potrivit prevederilor art.75 din Constitutia Romaniei, republicata si ale art. 92 alin. (9) pct. 1 din Regulamentul Camerei Deputatilor, republicat, cu modificarile ulterioare, Camera Deputatilor este Camera decizionala.
    Legea va intra in vigoare la  01 octombrie 2012  iar instituirea obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata, prevazuta la art.601la 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial.
 Legea pentru modificarea si completarea Legii nr 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator o puteti gasi aici : http://mediatorbucurestimustateanu.ro/2012/06/lege-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-1922006-privind-medierea-si-organizarea-profesiei-de-mediator-textul-complet/

joi, 14 iunie 2012

Medierea in Noua Lege a notarilor publici


Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Justitiei, proiectul de modificare a Legii 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale.

Noua lege elimina conditia cetateniei romane pentru accesul in profesie, putand deveni notar public orice persoana care are cetatenie romana sau cetatenia unui alt stat UE, al Spatiului Economic European sau elvetiana.
De asemenea, actul normativ urmareste consolidarea integritatii profesiei, prin modificarea dispozitiilor referitoare la incompatibilitatile stabilite pentru notarii publici, si largirea sferei raspunderii disciplinare, prin introducerea de noi abateri disciplinare pentru notari.
Mai mult, daca un notar isi pierde buna reputatie, conform noii legi, acesta isi poate pierde functia. Iar limita de varsta pentru exercitarea meseriei de notar a fost stabilita la 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii in anumite conditii.
Totodata medierea si acordul de mediere se regasesc in noua lege armonizandu-se astfel legislatia necesara pentru a permite functionarea in bune conditii a celor doua profesii.
Textul de lege in care mediatorii pot gasi precizarile legislative cu privire la mediere este urmatorul :
57. La articolul 44, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Inscrisurile redactate de parti, de reprezentantii lor legali sau conventionali ori, dupa caz, acordurile de mediere vor fi verificate cu privire la indeplinirea conditiilor de fond si forma, notarul public putandu-le aduce modificarile si completarile corespunzatoare, cu acordul partilor.”
58. La articolul 44, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
“(2^1) Pentru autentificarea unui acord de mediere, partile din acord se prezinta personal sau prin reprezentant legal ori prin reprezentant conventional in baza unei procuri autentice, in vederea semnarii in fata notarului public si indeplinirii tuturor conditiilor de fond si de forma prevazute de lege.” Continuarea pe :http://mediatorbucurestimustateanu.ro/2012/06/medierea-in-noua-lege-a-notarilor-publici/

Atelier de lucru pentru promovarea medierii


In perioada 13-15 iunie 2012,Ministerul Justitiei organizeaza la Cluj cel de al cincilea atelier de lucru din cadrul proiectului “Promovarea medierii in cauzele transfrontaliere in materie civila”, proiect finantat de catre Comisia Europeana prin Programul Specific “Justitie civila”.
La eveniment sunt invitati sa participe experti straini si romani reprezentanti ai institutiilor partenere – Ministerul Justitiei din Olanda, Ministerul Justitiei din Bulgaria, Asociatia Europeana a judecatorilor care sprijina medierea – GEMME, Consiliul de Mediere, precum si practicieni romani cu competente in domeniu (judecatori, mediatori,.), atat din Cluj cat si din judetele invecinate.
In cadrul celor trei zile ale atelierului de lucru vor fi abordate subiecte de interes precum definirea medierii transfrontaliere si identificarea domeniului sau de aplicare, instrumente nationale si internationale aplicabile in materie, rolul judecatorului in promovarea medierii, identificarea unui litigiu transfrontalier si prezentarea in acest sens a unor cazuri practice, recunoasterea si executarea acordurilor de mediere in alte State Membre, formarea continua a mediatorilor in domeniul medierii transfrontaliere, etc.

miercuri, 13 iunie 2012

Consiliul de Mediere emite un punct de vedere cu privire la propunerea legislativa de infiintare a Tribunalelor specializate pentru conflicte de munca si asigurari sociale


Punctul de vedere al Consiliului de Mediere cu privire la propunerea legislativa privind infiintarea de Tribunale specializate pentru conflicte de munca si asigurari sociale aflata in prezent in dezbatere este acela ca respinge toate propunerile in materia medierii cuprinsa in aceasta propunere legislativa!  
C.d.M. continua spunand ca " Propunerea legislativa cuprinde dispozitii in materia medieri care incalca toate normele nationale si comunitare cu privire la mediere si profesia de mediator .

luni, 11 iunie 2012

MEDIEREA DIN ROMANIA RAPORTATA LA MEDIEREA EUROPEANA


Este medierea din Romania pregatita sa intre in societate si sa faca fata asteptarilor cetatenilor romani ? Nu voi face astazi o analiza legislativa si nici una sociologica. Nu voi face o analiza de nici un fel. Imi doresc, numai, sa va prezint un site : mediate.com  Dupa ce am citit o suma de postari de acolo am fost cuprins de un sentiment de admiratiei pentru autorii acelui site – forum. Apoi am fost incercat de putina invidie. Am cautat un forum, un site, un blog colectiv sau orice alta forma de exprimare in on-line unde sa gesesc mediatori romani care sa se exprime similar. Nu am gasit !  Dar mi-as dori sa apara. Si nu platforma electronica este problema. Mi-as dori sa apara un grup, apoi o comunitate de profesionisti in mediere, liberi in gandire, care sa se exprime exclusiv profesional , care sa stea departe de polemica, si care sa se promoveze prin gandire pozitiva, creatie si profunzime .
Dupa o lectura mai indelungata a textelor postate pe forumul site-ului: mediate.com am constatat un lucru uimitor : continuarea pe http://mediatorbucurestimustateanu.ro/2012/06/medierea-din-romania-raportata-la-medierea-europeana/