vineri, 6 iulie 2012

Se include medierea si in noua lege a malpraxisului !


Medierea isi gaseste locul in legislatia din Romania iar rolul mediatorului este unul activ in pastrarea echilibrului social si pentrurezolvarea pe cale amiabila a conflictelor. Daca pana acum medierea era prezentata ca solutie de rezolvarea a conflictelor in general, de acumsolutia medierii se particularizeza fiind agreata de tot mai multe categorii profesionale ca solutie moderna de rezolvare a conflictelor generate de erorile profesionale inerente.
Ministrul Sanatati  Vasile Cepoi, considera ca malpraxisul are nevoie de o noua lege . Daca pana acummalpraxislul ajungea in atentia reprezentantilor ministerului si al Colegiului Medicilor, in noua lege in care medierea in malpraxis sa fie o procedura prealabila instantei de judecata.
La Bucuresti, in cadrul unei emisiuni televizate, ministrul a declarat:
“Noi lucram la o alta varianta a legii malpraxisului. Asiguratorul va prelua cazul respectiv, va incerca sa rezolve cazul respectiv printr-o mediere cu persoana prejudiciata. Daca ajung la o intelegere se face o despagubire, daca nu se ajunge la o intelegere se ajunge in instanta”
Proiectul de lege ce include medierea in noua lege a malpraxisului o puteti gasi aici http://mediatorbucurestimustateanu.ro/2012/06/se-include-medierea-si-in-noua-lege-a-malpraxisului/

DESCENTRALIZAREA ATRIBUTIILOR CONSILIULUI DE MEDIERE DIN ROMANIA – PROPUNERE


Anul 2012 reprezinta pentru metodele ADR punctul in care totul se schimba.
Medierea reprezinta metoda alternativa de solutionare a disputelor in care s-a investit interes substantial la nivel european, dar si national.
Europa, se pare, a inteles ca economia este sustinuta de IMM-uri si de aceea doreste sa sprijine companiile de dimensiuni medii si micii in vederea solutionarii eventualelor dispute care apar.
Astfel, pana la sfarsitul anului 2012, Uniunea Europeana doreste elaborarea unei Directive care sa impuna ca toate disputele din domeniul protectiei consumatorului sa fie solutionate prin mediere.
De asemenea, Uniunea Europeana isi propune ca pana la sfarsitul anului curent sa emita un Regulament prin care metodele ADR, cu precadere medierea, sa devina proceduri prealabile obligatorii in toate litigiile comerciale transfrontaliere si nationale.
Cele doua acte legislative sunt privite ca un instrument de sprijin a relansarii economiei europene prin cresterea eficientei economice a companiilor.
La nivel national, legislatia romana in domeniul medierii incearca o remodelare prin introducerea acestei proceduri prealabile obligatorii in diferite tipuri de cauze. Modificarile legislative au fost adoptate si de catre Camera Deputatilor, camera decizionala, in 19 iunie 2012.
Avand in vedere tendinta generala, se impune descentralizarea atributiilor Consiliului de Mediere prin mandatarea partiala a competentelor acestuia catre entitati nou-create cu personalitate juridica in fiecare unitate administrativ teritoriala a tarii, entitati subordonate Consiliului („consilii de mediere judetene”).
Nevoia descentralizarii reiese din necesitatea unei organizari eficiente la nivel de judet, pentru o administrare directa a activitatii de mediere, cat si in vederea unei relationari coerente cu institutiile judetene (instante civile, A.N.P.C., etc). Instantele civile sunt organizate la nivelul fiecarui judet, iar A.N.P.C. are entitati cu personalitate juridica la nivelul fiecarui judet.
Lipsa reprezentantilor judeteni ai Consiliului de Mediere va duce la un blocaj in activitate prin lipsa organismelor similare din teritoriu.
Astfel, instantele civile dintr-un judet nu vor avea un corespondent in acel judet in mediere, iar ANPC nu va avea un corespondent judetean in mediere.
Pentru a evita astfel de blocaje, Consiliul de Mediere trebuie sa se organizeze administrativ in entitati judetene care pot relationa direct si care se pot angaja juridic in colaborari teritoriale.
Entitatile descentralizate ale Consiliului de Mediere trebuie sa aiba capacitate de exercitiu, cat si de folosinta a drepturilor, pentru ca acordurile incheiate cu institutiile judetene sa-si poata produce efecte.
In calitate mea de membru in Consiliul de Mediere cred ca este oportun sa ne unim eforturile pentru ca profesia sa se dezvolte in concordanta cu legislatia europeana si sa incercam sa corelam normele interne cu cele europene.
Trebuie avut in vedere faptul ca legislatia europeana trebuie aplicata statelor membre si cred ca este momentul sa renuntam la dorinta de supracentralizare excesiva administrativa, fiind in contradictie cu politica europeana, aplicabila si Romaniei.
2.      PROPUNERE MODIFICARE REGULAMENT DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE AL CONSILIULUI DE MEDIERE:http://mediatorbucurestimustateanu.ro/2012/07/descentralizarea-atributiilor-consiliului-de-mediere-din-romania-propunere/

Medierea, o solutie pentru mediul de afaceri

Medierea este extrem de importanta pentru mediul de afaceri, lucru semnalat de foarte multi reprezentanti ai mediului diplomatic.
Elena Bustea: Intotdeauna partile vor pleca multumite cu solutia pe care ele insele o vor gasi prin mediere .

Aspectul de afaceri si medierea in afaceri au fost un domeniu care ne-a preocupat pe noi, multi dintremediatoriMedierea este extrem de importanta pentru mediul de afaceri, lucru semnalat de foarte multi reprezentanti ai mediului diplomatic, a declarat Alina Gorghiu, deputat si secretar al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, la un eveniment de specialitate despre modificarile aduse Legii 192/2006.
“Am avut parte de un suport parlamentar si guvernamental astfel incat intr-o luna de zile am agreat forma finala a legii medierii, iar intr-o saptamana am reusit sa o trecem cu raport favorabil prin Comisia juridica, iar marti a fost votata in plenul Parlamentului prin consens politic. De-a lungul vremii Ministerul Justitiei ne-a dat un punct de vedere negativ pe modificarea legislativa la legea medierii. Am ajuns la o formula de mijloc, situandu-se intre obligativitatea medierii si caracterul facultativ al acesteia. In speta vorbim despreobligativitatea participarii la sedinta de informare“, a spus Alina Gorghiu. Ea a precizat ca motivul principal pentru care justitiabilii sunt reticenti sa vina la mediere nu consta in lipsa de profesionalism al Corpului de mediatori, nu consta in incapacitatea acestora de-a face fata procedurii de mediere, ci rezida din faptul ca la nivelul societatii romanesti este o insuficienta cunoastere a ideii de mediere, si ca din fericire este pe cale sa schimbe aceasta realitate in parteneriat cu Ministerul de Justitiei, CSM, INM, Consiliul de Mediere si cu toate profesiile liberale.

Elena Bustea: In mediul de afaceri medierea inseamna rapiditate, solutionare eficienta si o pastrare a unor bune relatii intre partenerii de afaceri

“Pentru mediul de afaceri aceasta noua modificare a legii medierii in sensul ca sedinta de informare sa fie obligatorie aduce un plus in ceea ce inseamna degrevarea Justitiei, pentru ca solutia va veni mult mai rapid, o solutie eficienta gasita de ambele parti si in acelasi timp eleganta. In procedura medierii, in aceasta alternativa la Justitie, intotdeauna partile vor pleca multumite cu solutia pe care ele insele o vor gasi. In mediul de afaceri inseamna rapiditate, solutionare eficienta si in primul rand o pastrare a unor bune raporturi, relatii intre partenerii de afaceri. Alina Gorghiu merita toata aprecierea pentru tenacitate, efort si lupta pe care a dus-o mai bine de patru ani pentru aceasta noua reglementare”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele Centrului Avocatilor Mediatori si vicepresedinte UNMR, Elena Bustea. Totodata, Elena Bustea, mediator, considera ca medierea este oxigen pentru afaceri, pentru ca nu mai exista o expunere publica, nu te mai afli in fata unei sali de sedinte arhipline, expunand date care de cele mai multe ori sunt confidentiale, ci te afli intr-un birou civilizat si elegant al unui mediator, iar costurile sunt mai reduse si timpul mai scurt.

Corlatean:
http://mediatorbucurestimustateanu.ro/2012/07/medierea-o-solutie-pentru-mediul-de-afaceri/