Noul Cod Civil creeaza noi oportunitati cetatenilor care vor sa isi refaca viata fara ca desfacerea casatoriei sa presupuna obligatoriu un vinovat pentru sfarsitul unei casnicii atunci cand este cazul.
Divortul se poate face astazi si la Ofiterul Starii Civile, si la Notar, si in forma clasica in Instanta, dar si pe cale amiabila, cu ajutorul unui Mediator.
De ce sa apelez la un mediator in cazul unui divort ?
In primul rand pentru ca divortul la Ofiterul Starii Civile presupune ca o familie sa nu aiba si un partaj pentru bunurile comune obtinute in timpul casatoriei, presupune ca in urma casatoriei sa nu existe copii minori si mai presupune ca ambii soti sa fie de acord cu desfacerea casatoriei.
Divortul la notar este putin mai avantajos, dar si pe cale notariala este obligatoriu ca sotii sa fie intru totul de acord cu conditiile desfacerii casatoriei, iar in fata notarului practic sa oficializeze intelegerea printr-un act notarial.
Divortul cu ajutorul unui mediator ofera in plus fata de toate cele mentionate avantajul ca neintelegerile dintre soti se pot concilia in baza drepturilor, dar si a intereselor celor doi soti pentru ca, odata ajunsi la un acord, acesta sa poata fi juridic oficializat. In timp ce in procesul clasic in instanta exista o persoana care castiga si una care pierde procesul, prin mediere solutia este una de castig pentru ambele parti.
Mai mult, prin mediere se poate hotari atat desfacerea casatoriei, cat si numele pe care il va purta fiecare sot in urma desfacerii casatoriei, domiciliul copiilor minori, alocatia de crestere si educare a copiilor si nu in ultimul rand, partajarea bunurilor comune obtinute in timpul casatoriei fara sa se piarda banii ce trebuie platiti pentru taxa de timbru, si toate acestea intr-un timp foarte scurt si cu cele mai mici costuri, acest aspect nefiind unul de neglijat.
Daca vrei sa afli mai multe despre mediere apeleaza la un mediator! Informare despre mediere este gratuita.
Mediator Petrisor Mustateanu