marți, 3 ianuarie 2012

Cabinet mediator –Medierea inafara instantelor de judecata

Medierea este solutia ideala pentru un conflict fie ca acesta a ajuns in instanta sau necesita investirea cu titlu executoriu, fie ca nu.
Consider ca medierile extrajudiciare  solicita experienta si profesionalismulmediatorului mai mult decat atunci cand acordul este unul pentru instanta. Si asta pentru ca partile  presate de termenele instantei si greutatea procesului isi doresc sa ajunga la un acord mai mult decat atunci cand acestea nu vad mai mult decat conflictul in care se afla. Mai mult decat atat, investirea de catre instanta a acordului cu titlu executoriu face ca intelegerea sa fie consfintita prin hotararea unui judecator, in timp ce un acord in afara instantei trebuie construit solid pentru ca acesta sa fie durabil in timp si sa constituie baza pacii ulterioare procesului de mediere.
La mediere poate apela oricine se afla intr-o  neintelegere, disputa sau conflict pe care doreste sa il stinga fara ca acordul obtinut in urma medieriisa fie “ unul legalizat”. Am amintit in textele mele despre medierea intre parinti si copii, un conflict permanent intre generatii cu valori greu de negociat, sau conflictul intre angajatii aceleiasi companii, acolo unde de cele mai mule ori nu se negociaza resurse, ci principii de foarte multe ori greu de inteles. Cu toate ca par niste conflicte usoare, cu miza mica, sarcinamediatorului in aceste conflicte este mult mai solicitanta pentru ca, mai mult decat un acord, acesta trebuie sa construiasca pacea atat de necesara partilor, incat au hotarat sa apleze la serviciile unui mediator.