duminică, 17 februarie 2013

Prim-procurorul Cristian Mitroi despre mediere: “Multe dintre cauzele care ar ajunge la nivelul parchetului s-ar rezolva în afara cadrului procesului penal”


Se face tot mai des vorbire despre noţiunea de mediere, o metodă de împăciuire alternativă la instanţă. Aceasta ar putea fi luată în calcul de oricare două părţi aflate în conflict, înainte de a ajunge în faţa magistraţilor.
Medierea este apreciată de către procurorii alexăndreni, fiind considerată un ajutor care ar reduce substanţial din sarcinile lucrătorilor în parchete şi judecătorii. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria, Cristian Mitroi, este de părere că această metodă ar îmbunătăţi activitatea procurorilor.
“Medierea este un lucru bun. Probabil că multe dintre cauzele care ar ajunge la nivelul parchetului s-ar rezolva în afara cadrului procesului penal. Cu siguranţă va exista o degrevare a instanţelor, acolo unde există posibilitatea de a se rezolva fără a se mai ajunge la procuror şi la instanţă”, a declarat Cristian Mitroi.
Cât priveşte infracţiunea de viol, destul de invocată în ultima vreme, prim-procurorul nu exclude dificultatea ca părţile să ajungă în faţa mediatorului, dar şi actuala lege are un asemenea alineat.
“În cazul violului, atâta vreme cât şi în prezent, în forma prevăzută de Legea 197, alin. 1, există posibilitatea împăcării, cred că e bine să lăsăm oamenilor această posibilitate de a se înţelege. Până la urmă este dreptul lor să ajungă la o soluţie de compromis, dacă se înţeleg, e bine, dacă nu, se ajunge la proces sau la o anchetă penală şi aşa mai departe”, a mai explicat şeful procurorilor alexăndreni, Cristian Mitroi.
Cei ce aleg procedura de mediere vor încheia un contract prin care se stabilesc aspectele necesare desfăşurării acestui proces, inclusiv onorariul mediatorului. La mediere participă numai persoanele implicate în conflict, dar şi avocaţi sau experţi, cu acordul părţilor. În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere, judecata continuă până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.