Medierea in relatia cu instantele de judecata presupune ca partile ca sa aiba un proces pe rol sau ca partile sa fi venit la mediator din dorinta de a obtine un acord pe care sa il investeasca ulterior cu titlu exectoriu in instanta sau la un birou notarial.
Este foarte important ca la momentul inceperii medierii partile sa informeze mediatorul despre stadiul procesului, numarul de dosar, judecatoria la care se judeca procesul, care este partea care a deschis actiunea in instanta, cererile care fac obiectul dosarului si termenul de judecata stabilit.
In cazul in care partile vin la mediator la recomandarea instantei de judecata dupa ce au angajat un avocat in care au mare incredere, este indicat sa participe la mediere insostite de avocati, chiar daca rolul avocatului in mediere este mult mai mic decat in instanta. Este recomandat ca avocatul sa aiba in mediere rolul de consilier juridic si nu de imputernicit care sa va negocieze interesele din simplul motiv ca nimeni, dar absolut nimeni, nu stie mai bine decat dumneavoastra ce va doriti cu adevarat. Trebuie stiut ca in timp ce in fata instantei trebuie indeplinite anumite formule si formalitati, la mediator discutia o purtati dumneavoastra, fara termeni juridico-administrativi, ci liber, in stilul colocvial, cel folosit in exprimarea dumneavoastra uzuala de zi cu zi. Un alt motiv pentru care trebuie sa aveti incredere in procedura de mediere este acela ca decizia finala va apartine, prin urmare se elimina teama de a pierde, care ne face sa ne punem sperantele in prestatia unui avocat profesionist.
Tinand cont de faptul ca medierea in relatia cu instantele de judecata presupune si niste formalitati ulterioare medierii, dupa semnarea acordului este recomandat sa va asigurati ca ati inteles de lamediator care este procedura de depunere a acordului la dosar, precum si celelalte formalitati ce trebuie indeplinite, sau, in cazul in care ati angajat un avocat, sa il rugati sa se asigure ca a indeplinit toate formalitatile necesare instantei in urma procedurii de mediere.
Foarte important pentru dumneavoastra este sa stiti ca medierea poate fi obligatorie, dar solutia finala nu este impusa de mediator, ci una pe care o puteti accepta sau nu. Mediatorul este profesionistul in gestionarea conflictului care va poate ajuta sa ajungeti un rezultat agreat de ambele parti. Dar, oricat de bun ar fi mediatorul, nu intodeauna se ajunge la un acord. In situatia in care solutia negociata prin mediere un este una care sa va multumeasca, puteti relua procesul in instanta fara ca cineva sa va ingradeasca dreptul la justitie.
Mediator Petru Mustateanu