Medierea on-line este o practica destul de rara atat in Occident cat si in Romania, dar este o solutie agreata in situatia in care partile se afla la distanta una de celalata si isi doresc sa rezolve conflictul rapid si eficient. Chiar daca incurajez medierea “ fata in fata” cabinetul in care imi desfasor ativitatea detine tehnica moderna necesara unui proces de mediere on-line, de calitate.
Intr-o societate dinamica in care relatiile se construiesc pe Facebook sau pe alte retele de socializare, in care angajarile se fac pe site-uri dedicate, iar afacerile se fac pe internet, nu vad de ce solutia cea mai moderna de rezolvare a conflictelor, medierea, nu ar putea fi, de asemenea, tendinta societatii moderne in care traim.
Sigur ca procedurile si formalitatile necesare, in cazul in care acordul de mediere este unul necesar instantei, ingreuneaza eficienta solutiei oferita demedierea on-line.
Dar, pentru inceput, medierea on-line poate fi foarte eficienta confictelor extrajudiciare, creand partilor sansa de a-si rezolva conflictele rapid, modern si profesionist.
Printre noutatile aduse de Codul Civil (NCC) se numara si reglementarea logodnei, pasul de dinaintea casatoriei. Conform noilor reguli in materie civila, logodnicul care nu mai vrea sa se casatoreasca datoreaza fostului partener despagubiri, fiind totodata obligat sa returneze darurile oferite in vederea oficializarii mariajului. In plus, avand in vedere ca logodna poate fi dovedita cu orice fel de mijloace de proba, inclusiv statusul de pe retelele sociale (“relationship status”), cu siguranta in practica vom avea parte de situatii cel putin interesante.
In aceasta situatie conflictul creat de ruperea logodnei este unul pretabilmedierii, iar in cazul in care partile, fosti parteneri, se afla la distanta unul de celalalt, relatia se poate incheia amiabil, on-line, exact asa cum a inceput, scutind partile de stresul pe care il presupune judecarea in formulele clasice in instantele de judecata.