Este medierea in atentia forurilor europene? O propunere de directiva aseazamedierea pe primul loc in rezolvarea conflictelor generate de tranzactii transfrontaliere. Propunerea de directiva urmareste consolidarea pietei unice a UE prin incurajarea tranzactiilor transfrontaliere (cumparari de bunuri si servicii in alte state membre). Consumatorii sunt in momentul de fata reticenti in a cumpara bunuri si servicii din alt stat membru decat cel de origine, chiar daca pretul poate fi mai interesant, din cauza faptului ca nu se simt suficient protejati in cazul in care ajung sa aiba un litigiu cu prestatarul de servicii sau comerciantul. Directiva va facilita rezolvarea extrajudiciara (mediere, conciliere, arbitraj) a litigiilor printr-o serie de masuri-cheie:
- obligativitatea existentei unui organism de rezolvare alternativa a litigiilor pentru toate litigiile care pot surveni in cadrul relatiilor B2C (business to consumer);
- informarea consumatorilor cu privire la aceste organisme si la procedurile disponibile;
- asigurarea competentei organismelor de rezolvare alternativa a litigiilor;
- cooperarea intre organisme astfel incat sa fie facilitata rezolvarea litigiilor transfrontaliere;
- garantarea confidentialitatii si protectiei datelor;
- monitorizarea organismelor de catre o autoritate competenta la nivel national.
Aceasta propunere va pune la dispozitia consumatorilor in mod sistematic proceduri alternative celor judiciare care costa mai mult atat din punct de vedere material cat si ca timp. Propunerea nu aduce atingere in niciun fel dreptului partilor de a introduce o actiune in instanta in cazul esecului procedurii de rezolvare alternativa a litigiului.
Comisia competenta pe fond: Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor (IMCO)
Fisa de procedura: