vineri, 2 martie 2012

MEDIEREA

Istoria medierii este lunga si bogata. Intalnim medierea in culturi si tari diferite, in toate sectoarele de interactiune sociala: educatie, religie, relatii angajatori-angajati, sisteme juridice, drept penal, familie, mediu inconjurator, comunitati, cartiere si toate nivelurile de guvernare.
Prin adoptarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei demediator, a fost deschisa calea catre solutionarea extrajudiciara a numeroase cauze civile, penale sau comerciale, punand accent pe interesele partilor si nu atat pe aspectele juridice ale conflictului.
Alegerea medierii pentru identificarea de solutii in interesul tuturor partilor prezinta o serie avantaje:
- prin mediere partile pot ajunge la solutii care sa raspunda nevoilor lor reale, participand nemijlocit, cu deplina putere de decizie asupra finalitatii conflictului;
- solutia negociata intr-o sedinta de mediere este convenabila pentru toti cei implicati, afectati sau interesati in conflict;
- apeland la mediere se reduc substantial cheltuielile de judecata (taxe de timbru, onorarii avocati si experti etc.);
- alegand medierea se economiseste timp si se evita stresul generat de un litigiu derulat in sala de judecata, precum si expunerea publica a problemelor personale cu care se confrunta partile;
medierea ajuta la degrevarea instantelor judecatoresti de numeroase cauze care pot fi solutionate satisfacator chiar de parti, in interesul lor, prin interventia unui mediator;
Medierea reprezinta, asadar, o modalitate alternativa si facultativa de rezolvare a conflictelor; medierea este o procedura voluntara si confidentiala; mediereaimplica interventia mediatorului care faciliteaza comunicarea intre parti, care este neutru si impartial si ajuta partile sa gaseasca o solutie reciproc acceptata.
Prin mediere se pot rezolva conflicte generate de: relatiile de familie, raporturile comerciale, raporturile locative, de vecinatate, de coproprietate, succesiunile, executarea obligatiilor contractuale. Medierea poate fi de asemenea rezolvarea pentru conflictele izbucnite in scoli (profesori – elevi - parinti), in organizatii (angajati - angajatori), in trafic si in orice alte locuri publice.
Desi obiectivul medierii este rezolvarea starilor conflictuale, distinctia majora cu care opereaza aceasta metoda este ca prin mediere se cauta sa se ajunga la un acord cu implicarea partilor care vor si sustine apoi solutia.
Medierea este arta prin care o persoana specializata in mediere, intitulata mediator, transforma un conflict intr-o intelegere. Pare simplu si in acelasi timp complicat. Mediatorul ajuta partile aflate in conflict sa genereze optiuni, le face sa inteleaga ca au posibilitatea sa aleaga intre aceste optiuni pornind de la ideea ca fiecare persona are un punct de vedere diferit.
Mediatorii nu au puteri formale asupra rezultatelor negocierii si nu pot rezolva conflictul sau impune singuri o solutie. In schimb, eficienta lor vine din abilitatea de a se intalni în mod individual cu partile, de a asigura o intelegere a problemelor aflate in disputa, de a identifica zonele de compromis posibil pentru fiecare parte si de a incuraja partile sa faca compromisuri pentru atingerea unui acord.
Mediator Petru Mustateanu