miercuri, 29 februarie 2012

Mediator judiciar -Mediator juridic

Mediatorul, în multe dintre situatii nu este jurist, astfel ca, în ceea ce privestelegalitatea acorduluimediatorul are numai obligatia de a îndruma partile în conditiile art. 59 din Lege.
Prin urmare, mediatorul nu poarta raspunderea legalitaii acordului de mediere.De aceea, în aceste situatii, se va putea cere o consiliere juridica în vederea întocmirii acordului sau partile pot supune acordul, în vederea controlului de legalitate, fie instantei, fie notarului, dupa caz. Desigur ca nimic nu opreste unbirou de mediere sa ofere consultanta juridica, încheind în acest sens un contract de colaborare cu un jurist, cabinet de avocat, etc.
Totusi, în opinia mea, în acele situatii în care partile aleg un mediator care are si pregatire juridica (suficient sa fie absolvent de drept), luând în considerare si acest aspect privind pregatirea (alegerea devenind intuitu personae) apreciez caîn aceasta ipoteza mediatorul va putea da sfaturi pertinente partilor cu privire la întocmirea acordului de mediere, angajându-si astfel si raspunderea.
De fapt, mediatorul, la cererea partilor, va intocmi el acordul de mediere dar, in acest caz, el nu mai poate face abstractie de pregatirea sa juridica. Mai mult decat atat, legea arata, la art. 58 alin. 2, in mod expres faptul ca „Întelegerea partilor nu trebuie sa cuprinda prevederi care aduc atingere legii si ordinii publice ...”. Ca atare, ma voi folosi de cunostintele mele juridice pentru a respecta intru totul legea.
Mentionez faptul ca legea prevede posibilitatea ca mediatorul sa intocmeasca elacordul de mediere. La art. 58, alin 1, teza a doua (asa cum a fost modificat prin Legea 370/2010) „De regula, acordul este redactat de catre mediator, cu exceptia situatiilor in care partile si mediatorul convin altfel." 
In plus, atrag atentia asupra faptului ca pregatirea juridica a mediatorului este utila numai la intocmirea acordului de mediere si nu in cadrul procesului efectiv de mediere, in gasirea solutiilor.