miercuri, 3 octombrie 2012

Sanctiuni pentru neprezentarea la informare despre mediere


In textele intalnite in presa din Bucuresti , unele preluate si pe acest site, ca si pe site-urile multor colegi mediatori intalnim urmatorul text :
“Inainte de sesizarea instantei de judecata sau a organului de urmarire penala, partile sau oricare dintre acestea sunt tinute sa incerce solutionarea conflictului prin mediere, sub sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale
Unele organe de presa sau site-uri ale mediatorilor prezinta acest text ca fiind chiar parte din legea 115/9 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Daca ar fi sa luam de bun textul o prima sanctiune ar fi “sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale
Nu stiu de unde a aparut acel text in presa pentru ca se nu regaseste nici in legea 115/2012 si nici in legea192/2006. Cel mai probabil initiatorii legii 115/2012 au dorit acest paragraf in  legea 115/2012 dar, pe parcursul procedurii parlamentare, in comisii, respectivul paragraf a cazut si odata cu el si  “sanctiuneaEXPRESA a prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale
Asa cum stim, legea se interpreteaza in spiritul si in litera ei dar, cu toate acestea, sunt voci care indraznesc a interpreta o prevedere legala ca fiind “sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata “
Este vorba despre Codul de Procedura Civila republicat 2012. Legea 134/2010 privind Codul de procedura Civila republicat care spune la Art 193:
Procedura prealabila Art. 193
(1) Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
(2) Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.
Numai ca, nici legea 192/ 2006 si nici legea 115/2012 nu prevede medierea ca procedura prelabila.
Dar, Legea 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator la Art. 60^1 Spune ca:
(1)     In litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii,
Eu nu as indrazni sa interpretez ‘’ partile sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii ‘’ ca fiind  ‘’ procedura prealabila ‘’.
Acum ca am terminat cu “sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale” putem trece la,


Sanctiunile concrete prevazute in legislatie pentru neprezentarea la informarea gratuita despre avantajele medierii .