marți, 27 decembrie 2011

Medierea in anul 2012 –Mediator in 2012

Pentru mediere anul 2012 ar putea fi un an de referinta. Noua componenta a Consiliului de Mediere creeaza asteptari multor mediatori din Romania, iar, cred eu, asteptarile acestea obliga membrii alesi ai Consiliului de Mediere la o implicare serioasa in activitate pentru a obtine rezultate vizibile si eficiente pentru intreaga clasa profesionala.
Medierea ar putea avea tot in anul 2012 o noua lege completata sau modificata, prin care unei sume de spete juridice sa i se aplice obligativitatea medierii inaintea inceperii unui proces in instanta.
Sincer, am incredere in initiatorii acestui proiect ca au prevazut in egala masura avantajele si capcanele acestei legi. Nu de putine ori, in Romania, idei bune aplicate gresit au creat alte rezultate decat cele asteptate. Sustin obligativitatea medierii in Romania, dar, imi doresc o lege care in acelasi timp sa fie in sprijinul justitiabilului si sa dezolte clasa profesionala fara sa transforme mediatorii in perceptori de taxa de stampila sarind astfel de la extrema mediatori nesolicitati, la extrema mediatori neimplicati.
            Anul 2012 gaseste medierea din Romania cu o clasa profesionala mai calificata si mai implicata decat anii precedenti. Forumurile, implicarea universitatilor, perfectionarea prin cursurile puse la dispozitie de scolile de formare, publicatiile, eforturile personale ale mediatorilor, devin din ce in ce mai vizibile creand astfel un plus fenomenului medierii in Romania.
Nu in ultimul rand asociatiile profesionale ale mediatorilor, mult mai bine oganizate si mult mai implicate creeaza premizele unui an cu sperante mai bune pentru medierea din Romania. Foarte multe actiuni ale asociatiilor profesionale au creat o vizibilitate reala profesiei de mediator in Romania prin parteneriate ori actiuni publice sau conferinte.
Nu as vrea sa inchei spunand ca o mare parte din suscces depinde si de formarea si implicarea fiecarui mediator. Stiu eforturile pe care fiecare coleg le face si ii felicit sincer pentru asta.
As vrea sa inchei reamintind asteptarile pe care mediatorii le au de la Noul Consiliu de Mediere. Si cred ca cerintele nu sunt mari. Eforturi reale de a determina Ministerul Justitie sa accepte ca medierea exista, ca alternativa la procesele in instanta, prin mijloace specifice, elaborarea in colaborare cu asociatiile magistratilor a unui cod de bune practici si implementarea eficienta a acestuia, si, foarte important, promovarea medierii in randul cetatenilor.
Crearea unor ateliere permanente de lucru in care mediatorii, sau reprezentati ai asociatiilor profesionale ale mediatorilor, pe baza de voluntariat, sa conlucreze cu Consiliul de Mediere ar fi inca o idee ce ar putea apropia cadrul oficial de cel profesional in anul 2012.
Despre cate din asteptarile mediatorilor vor deveni realizari vom vorbi pe parcursul anului. Pana atunci, sa facem pace de cate ori avem ocazia J